03-06-2022 15:00

5 tips bij een carrière switch

Ben jij er wel een beetje klaar mee op je werk? Uitgeleerd, uitgeblust of uitgekeken? Met andere woorden: overweeg je een carrière switch? Om je te helpen een goed overwogen besluit te nemen delen we 5 vragen om aan jezelf te stellen. 

 

1. Waarom nu? 

Wat is je motivatie om nu van baan te wisselen? Is het verveling, ben je ontevreden, gefrustreerd, word je niet gewaardeerd, is je baas een hufter? Probeer scherp te krijgen waar het echt wringt. Hoe groot is de kans dat je dit in je nieuwe job opnieuw gaat ervaren? Door te achterhalen waar het werkelijk over gaat kun je de kans op herhaling beter inschatten. En als je de reden scherp hebt kun je het ook beter aangeven bij je werkgever. Misschien is er wel iets aan te doen?  

 

2. Is het wel zo'n goed idee om van je passie je werk maken?  

Klinkt goed he? Toch is het zinvol om jezelf af te vragen of je dit moet willen. Je passie kan flink vervelend worden als het ook je inkomen moet zijn. Schrijven als hobby kan leuk zijn, maar als je rekeningen ervan betaald moeten worden... Misschien ben jij die held die het wel gaat lukken en dat is natuurlijk geweldig, maar toch raden we je aan hier wel even bij stil te staan.  

 

3. Trek je een carrière switch wel?  

Ten eerste financieel. Voor de meeste rollen is personeel niet aan te slepen dus misschien is dit voor jou geen dingetje maar denk er wel even over na. Heb je een buffer? Kan je partner de hypotheek even alleen betalen?

Ten tweede de inhoud van de gewenste rol. Als jij een vakswitch gaat maken (bijvoorbeeld van marketing naar onderwijs) begin je weer onderaan de ladder. Is dat oke voor jou? Als het voor jou belangrijk is om als expert te worden gezien is een vakswitch niet zo handig. Een sectorswitch (bijvoorbeeld van retail naar scheepvaart) is ook nog een mogelijkheid.

Ten derde de vorm van de gewenste rol. Wil je zelfstandig aan de slag (ingehuurd als ZZP), als ondernemer of dienstverband. Bij de eerste twee opties is het verstandig je financiële situatie scherp te hebben en na te gaan of zelfstandigheid wel bij je past.

Als laatste de investering die je misschien moet doen om jezelf geschikt te maken voor je ultieme baan. Beschik jij over de juiste skills? Zo niet, dan vraagt dat om een investering. Niet alleen de kosten voor een opleiding, maar ook de tijd die het je kost. Ben je daartoe bereid?  

 

4. Heb je de juiste informatie voor een switch?

Als je weet wat je wil doen is het een goed idee om op zoek te gaan naar mensen die zo'n functie vervullen. Zoek ze op via LinkedIn als ze niet in je netwerk zitten. Neem contact op en vraag of ze een koffietje met je willen drinken of openstaan om even te bellen. Wees duidelijk over wat je daarmee wil. Je bent niet op zoek naar een baan maar naar informatie over die rol. Wat is leuk? Wat is niet leuk? Wat zijn ontwikkeling in het vakgebied? Zo krijg je een realistisch beeld over jouw gedroomde toekomst.  

 

5. Hoe zit het met de markt?

En dan de arbeidsmarkt. Heb je onderzoek gedaan? Zijn er genoeg kansen voor leuke jobs in de hoek waarin je zoekt? Wat zijn de top 10 meest gewilde werk/opdrachtgevers voor jou? Hebben die mensen nodig? Weet je (als ZZPer) welke intermediairs opdrachten hebben? Is er voldoende kans op via je netwerk in contact te komen met interessante contacten?  

 

Staat alles nog steeds op groen? Maak dan een actieplan en regel support om je op koers te houden, door te gaan wanneer het tegenzit en successen te vieren als je meters maakt.  

Wil je dit graag met ons in een groep doen? Kijk dan eens naar de Career Design Experience. Een traject van 12 weken om je toekomst te ontwerpen en vorm te geven.

Of wil je gewoon alle aandacht voor jezelf? Meld je dan aan voor een gratis kennismakingsgesprek voor loopbaancoaching.