03-06-2022 14:00

Ouwe doos of jong bloempje?

 

Voel jij je een ouwe doos of een jong bloempje?  

Het antwoord op deze vraag heeft nogal wat impact op hoe je je voelt, hoe je je gedraagt en de keuzes die je maakt. Hoe om te gaan met ouder worden? Of hoe jong te blijven? Zelfde uitdaging, ander perspectief.  

Ik ben afgelopen maand 47 jaar geworden. 47... F*king hell, de tijd gaat zo hard. Ik voel me overigens helemaal geen 47. Meer 27. Mijn zoontje (12 jaar) schat mij in op 34. De schat. Maar ja, hij is 12 dus nog niet over het scherpste inschattingsvermogen. Daarnaast wil hij mij natuurlijk te vriend houden want ik ga over zijn schermtijd. Goed, genoeg over mij. 

Ouder worden of jong blijven heeft een aantal aspecten. We lopen ze langs.  

 

  1. Het fysieke aspect

Als je je fit voelt en er verzorgd uitziet voel je je vaak happier, aantrekkelijker, succesvoller en zit je overall lekkerder in je vel. Qua fitheid hoef je niet superslank of afgetraind te zijn, maar naarmate de jaren vorderen neemt het 'strak-in-de-lak' gehalte toch wat sneller af en moet er met regelmaat bewogen worden. Beweging doet natuurlijk meer dan dat. Je voelt we ook jonger, energieker en kunt trots zijn op jezelf als je jezelf hebt uitgedaagd. En vergeet de basics niet: gezond eten, goed slapen enz enz. Persoonlijke verzorging doet ook een hoop. Bij mij is tijdens de Corona pandamie geen pump of jurk uit de kast gekomen. Lekker relaxed, maar toch doet jezelf opdoffen iets met je. Je best doen aantrekkelijk te zijn/blijven houd je jong.  

 

  1. Het mentale aspect

De groei mindset. Je hebt er vast wel eens van gehoord. Ik pik twee elementen uit de groei mindset die helpen om 'vitaal' te blijven.  

  • Ten eerste de mentale weerbaarheid. Hoe ga je om met tegenslag? Legt het je lam of kijk je wat je kunt leren van tegenslag? En echt he? Als het gewoon enorm tegenzit is het super irritant als je dan zo'n k-vraag krijgt. "Hoe ben je hier beter van geworden?". Om gek van te worden. Ik vind dit stuk van de groei mindset ook ingewikkeld. Als het bij mij tegenzit sluit ik me gewoon even op en ga heel hard gillen, flink schelden of met iets gooien. De emmer leegmaken. Daarna, als ik weer rustig ben en om mezelf moet lachen omdat ik soms zo'n kleuter ben, vraag ik mezelf af wat ik heb geleerd van die #&$%situatie. Waarom vertel ik dit? Misschien heb je er wat aan.  
  • Ten tweede nieuwsgierigheid. De drang om nieuwe dingen uit te proberen en te ontdekken. Een gebrek eraan is herkenbaar aan een paar vieze zinsneden: we hebben het altijd zo gedaan, we gaan daar altijd naartoe, laten we het stabiel houden, zo ben ik nu eenmaal, ik ben te oud om te veranderen, ik ben te oud om (vul in)... Een beetje hiervan is natuurlijk prima maar teveel? Daar krijg je toch de kriebels van? Nieuwsgierigheid en verandering houden je jong, alert en daardoor in het nu. Het nu is waar je leeft, niet in het verleden en niet in de toekomst. De beleving van tijd vertraagt als je in het nu bent. Denk eens na over kleine veranderingen. Slaap je altijd aan dezelfde kant van het bed (uitgaande dat er 2 mensen in je bed liggen..)? Ga je altijd naar hetzelfde restaurant? Zelfde route naar je werk? Zelfde drankje in de kroeg? Lang geleden dat je iets nieuws hebt geprobeerd? Of iets nieuws geleerd? Neem je standaard patronen eens onder de loep. Probeer nieuwe dingen uit en kijk eens wat dat met je doet. Leer nieuwe skills. Niet alleen voor je werk omdat het moet, maar omdat het leuk is. Resultaat: je voelt je jonger, vitaler en trots dat je iets nieuws hebt geleerd.  

 

  1. Ego

Neem jezelf niet te serieus. Ik zie zoveel mensen die zichzelf veel te serieus nemen. En het leven te serieus nemen. Alles wordt er zo zwaar van. Onlangs heb ik wat berichten langs zien komen op LinkedIn over spelen. Het is geweldig dat dit wat meer aandacht krijgt. Spelen is heerlijk! Teveel volwassenen zijn het afgeleerd. Zonde want spelen levert je plezier, energie, verbinding en zingeving op. Het helpt je groeien, leren en nieuwe dingen ontdekken. En het is ook nog goed voor je gezondheid en, in het kader van deze blog, je voelt je er jong bij! Dus regel een kaartje voor een pretpark en stap in de achtbaan, wees ondeugend, wees rebels. Je hebt maar 1 leven. Enjoy the ride!  

 

Waar kies jij voor? Stijlvol ouder worden of jong blijven in hart en hoofd? Of combineer je beiden? Ik hoor graag van je.