07-05-2021 12:00

5 vragen aan...Sebastiaan

Vader, partner, rasoptimist en buitenmens. Zelfbenoemd nerd ook. Alhoewel dat laatste wel meevalt. Potentiality trainer en coach Sebastiaan Koole stelt zich aan jou voor.

Wie is er niet opgegroeid met een NES, SNES en N64? Ik hou in het algemeen wel van spellen. Vroeger al zat ik volop te kaarten met opa en oma. Boerenpotten, jokeren, klaverjassen. Spellen staan voor samen en voor gezelligheid. Daar hou ik van.

Wat is jouw levensmotto?

“Doe, maak plezier, geniet!”. “Rule no. 6” is een hele goede tweede. Misschien heb ik die ook wel nodig om de eerste uit te voeren. Doen, plezier maken en van het leven genieten geeft me energie. Als ik er te zwaar aan trek en het te serieus neem, werkt dat verlammend. Mezelf niet te serieus nemen (rule no. 6) maakt ’t luchtiger.

Een tafel van 5. Wie zet je eraan?

Sowieso mijn vader. Hij is in 2013 overleden. Nu ik zelf vader ben, ben ik veel nieuwsgieriger naar hoe hij het vaderschap heeft beleefd. Ook kijk ik anders naar dingen. Ik ben ouder en heb de afgelopen jaren veel geleerd. De relatie zou nu denk ik heel anders zijn.

De rest is wisselender of lastiger kiezen. Marcus Lemonis zou ik wel tof vinden. The profit vond ik een leuk programma. Daarin investeert hij in kleine(re) ondernemingen die op de rand van faillissement staan. Met zijn credo ‘People, process, product’ helpt hij ze weer op de rit. Verder heb ik recent de stoïcijnse filosofie ontdekt. Seneca, schrijver en stoïcijns filosoof mag ook aanschuiven.

Terug naar onze tijd. Als ik een podcast luister, is het meestal die van Ben Tiggelaar. Expert in leiderschap, verandering en gedrag. Daar zijn zeker interessante gesprekken over te voeren. Een beetje fun aan tafel mag ook wel. Richard Branson lijkt me wel iemand die weet hoe je plezier moet maken.

Wat is een boek of film die je aan iedereen zou willen aanraden?

Een film die me altijd bijgebleven is, is Instinct met Anthony Hopkins. Ik zou ‘m nog eens moeten kijken om exact uit te kunnen leggen waarom. Hij start met Hopkins die gorilla’s bestudeert en hun vertrouwen wint. Later wint een psychiater het vertrouwen van Hopkins. Daar zit een patroon.

In een recensie lees ik dat het karakter van Hopkins “niet meer kan leven in deze maatschappij van takers”. Daar zit een relatie met de Go-Giver, een leuk boekje om te lezen. Een ‘taker’ leert daarin de kracht van geven en open staan voor andermans belangen kennen. Misschien moet ik mijn motto veranderen naar: “wie goed doet, goed ontmoet”. Haha.

Wat is de mooiste plek die je ooit hebt bezocht?

Ja, deze weet ik! De naam van het Chinese park is alleen niet te spellen. Fonetisch is het iets van: djoezouwghoo. De mooiste plek (tot nu toe) onder water zijn de divesites rondom Koh Tao. Mag ik ‘favoriete ski gebied’ nog toevoegen? Daar komen vast tips op terug. Serfaus (– Fiss – Ladis).

Wat is je guilty pleasure?

Easy. Chick flicks kijken. Hersens uit en zonder nadenken wegkijken. Heerlijk na een drukke dag of week.