13-11-2024 12:00

Bore-out: een laagje ijs over je werkplezier

Ze zijn er weer. Die gure herfstdagen waarop alles grijs lijkt. Nog niet de verfrissende, knisperende winterkou waar je van opkikkert, maar die eindeloze, kille mist die alles traag en zwaar maakt. Dat gevoel is vergelijkbaar met een bore-out. Het is alsof er een laagje ijs over je werkplezier ligt, waardoor het enthousiasme en de motivatie die je ooit voelde, niet meer te bereiken zijn. De dagen lijken eindeloos, zonder enige verandering of uitdaging. In plaats van het overweldigende gevoel van een burn-out, is bore-out de verstikkende stilte van onderstimulatie: je verveelt je, maar je weet niet goed hoe je eruit kunt breken. 

Toch hebben bore-out en burn-out opvallende overeenkomsten: dezelfde klachten zoals moeheid, prikkelbaarheid, en ook fysieke symptomen als hoofdpijn. Het verschil zit in de oorzaak: waar burn-out door overbelasting ontstaat, ligt bij bore-out juist onderstimulatie aan de basis.

Maar hoe weet je of je echt te maken hebt met een bore-out? De signalen zijn vaak subtiel en sluipen langzaam je leven in. Misschien startte je ooit met energie en frisse ideeën, klaar om bij te dragen en echt het verschil te maken. Maar in plaats van aan te sluiten bij wat jij belangrijk vindt, blijkt het werk repetitief, is er weinig waardering, of geen enkele uitdaging die je echt triggert. Het resultaat? Elke dag voelt kouder en kleurlozer aan. Hier zijn de vaakst voorkomende oorzaken van bore-out:

  • Eindeloze herhaling: Taken die zo voorspelbaar zijn dat je ze op de automatische piloot afwerkt.
  • Gebrek aan betekenis: Wat je doet voelt niet echt belangrijk, je draagt voor je gevoel niet bij aan iets wat ertoe doet.
  • Gebrek aan toekomstperspectief: De toekomst op je werk is onduidelijk of vlak en zonder nieuwe kansen.

 

Maar hoe herken je de signalen?

Net als vorst die langzaam maar zeker door je heen trekt, zijn de signalen van bore-out vaak subtiel. Het voelt als een leegte, een gebrek aan drive. Het is dat knagende gevoel dat je “iets” mist, maar je weet niet wat. Hier zijn enkele van de grootste signalen van bore-out:

  • Verdoofde futloosheid: Het is niet zozeer dat je geen energie hebt, maar eerder dat er gewoon niets is om die energie aan op te laden. Het is de uitputting van doelloosheid.
  • Geïrriteerde rusteloosheid: Alles irriteert je, juist omdat je niet uitgedaagd wordt. Je voelt je vastgevroren, terwijl je elke cel in je lichaam eigenlijk wanhopig snakt naar groei, of in ieder geval beweging.
  • Ontsnapping als enige doel: Je wilt gewoon uit het werk komen, en kijkt misschien net iets te vaak naar de klok. Alsof je de dagen aftelt naar de lente.

 

Bore-out is niet simpelweg een “dipje” – het is een verstikkende kou die doorwerkt tot in je kern. Het kan knagen aan je werkplezier en zelfvertrouwen. Dus hoe breek je eruit? Waar burn-out vooral vraagt om rust, vraagt bore-out juist om nieuwe richting en connectie met wat je inspireert. Persoonlijk leiderschap helpt je bewust keuzes te maken die je energie en werkplezier kunnen terugbrengen. Een bore-out is namelijk niet zomaar een teken van verveling, maar een signaal dat je werk en waarden niet meer op elkaar aansluiten. Door je waarden te ontdekken en ernaar te handelen, kun je de regie over je werk terugpakken en nieuwe betekenis vinden. Enkele belangrijke stappen:

 

  1. Luister naar jezelf: Het is niet “gewoon een beetje saai”. Bore-out is een serieus signaal dat iets niet klopt. Voel je leegte of een gebrek aan richting? Het erkennen van je gevoelens is de eerste stap.
  2. Ontdek je eigen waarden en behoeften: Wat vind jij belangrijk in je werk? Door je waarden helder te krijgen, kun je bewust kiezen voor activiteiten die je voldoening geven en energie terugbrengen.
  3. Grenzen stellen en duidelijkheid creëren: Soms kan de kou van bore-out ontstaan door een gebrek aan focus. Door heldere prioriteiten te stellen en je tijd bewuster in te delen, kun je de balans herstellen.
  4. Zoek betekenis en zin, ook buiten je werk: Soms biedt werk alleen niet voldoende vervulling dus probeer ook buiten je werk te genieten van wat je inspireert. Hobby’s en persoonlijke projecten helpen je om los te komen van de sleur en de dag weer kleur te geven.
  5. Wees bereid om nieuwe wegen in te slaan: Als de ijslaag in je werk echt niet smelt, durf dan te overwegen een nieuw pad in te slaan. Doe goed onderzoek naar wat haalbaar is en roep hulp in wanneer nodig.

 

Bore-out is een kans om jezelf opnieuw te verbinden met je eigen verlangens, waarden en doelen. Het vraagt om persoonlijke leiderschap om niet af te wachten, maar zelf actief op zoek te gaan naar werkplezier en vervulling. Dit betekent niet dat je direct van baan hoeft te wisselen of je leven drastisch omgooit, maar wel dat je verantwoordelijkheid neemt voor de stappen die jou helpen bij het creëer van positieve energie om zo niet langer het gevoel te hebben stil te staan. Neem de regie in handen en geef kleur aan je werkdagen. Voor je het weet, is de lente weer in zicht.

 

Wil je meer weten over persoonlijk leiderschap? Meld je aan voor de 3-daagse training Persoonlijk Leiderschap.