12-03-2024 12:00

Als het niet nu is, wanneer dan wel?

Het is bijna lente, maar ik zit nog steeds midden in de winter - vol gedachten, ronddraaiend en filosoferend over de staat van de wereld. En heel gelukkig word ik er niet van. Eerder stil, soms wanhopig, maar vaak ook dankbaar. Dankbaar dat ik in staat ben te genieten van kleine geluksmomenten, dat ik soms een verschil kan maken voor mensen tijdens mijn trainingen, en dat ik me realiseer dat ik genoeg ben.

Deze winter heb ik weer veel nagedacht over mijn droom. Een wereld waarin mensen hun eigen pad durven te volgen, ongeacht hoe groot of klein hun dromen zijn. Niet met als doel een bepaalde status of rijkdom te verwerven, maar eerder om diepe voldoening te vinden in datgene wat ons echt gelukkig maakt. Wat als we toch de moed zouden hebben om over onze angsten heen te stappen en te streven naar een leven in lijn met onze meest fundamentele waarden en passies? Wat zou er dan allemaal mogelijk zijn? Het betekent het loslaten van (zelfopgelegde) druk om aan de verwachtingen van anderen te voldoen en in plaats daarvan te luisteren naar ons eigen hart. Dat is niet eenvoudig. Hierover heb ik eerder een blog geschreven; Luister naar het gefluister.

Het gaat ook over het doorbreken van de valkuilen van onze materialistische maatschappij, waarin geld verdienen, meer-meer-meer (lees de blog: Probleem met meer) en de hoeveelheid likes of volgers op social media als maatstaf voor succes worden gezien. Voor mij voelt dit als poppetjes aan touwtjes. We worden gestuurd door onze interne poppenspeler. Maar is dit wat we werkelijk zelf willen? Of is het een manier om gevoelens van ontoereikendheid te onderdrukken?

Ik ben ervan overtuigd dat iedereen het recht heeft om zijn eigen pad te volgen en te streven naar een betekenisvol leven waarin voldoende geluk wordt ervaren. Sterker nog, ik vraag me serieus af of we dit niet eerder als een plicht zouden moeten zien. Het is een eenvoudige uitspraak, maar de uitvoering ervan is dat zeker niet. Tijdens de reis naar een betekenisvolle invulling van ons leven worden we vaak van ons pad afgeduwd door tegenslagen, verwachtingen, tijdsgebrek, financiële zorgen of een gebrek aan doorzettingsvermogen. Kiezen voor geluk klinkt simpel, maar is zelden eenvoudig. Bovendien is het ook niet altijd gemakkelijk om dit alleen te doen.

Met deze droom en ambitie in gedachten heb ik een training ontwikkeld: Persoonlijk Leiderschap. Een groeiprogramma waar gelijkgestemden elkaar ondersteunen en aanmoedigen om actief de regie te pakken over je eigen leven en je werk. Samen onderzoeken, experimenteren en vooruitgang boeken op weg naar succes. Jezelf beter leren kennen, weten wat jouw dromen en ambities zijn, zodat je deze met vastberadenheid en veerkracht kunt nastreven. Leren wat zelfsturing werkelijk betekent, want er zijn twee kanten aan die medaille: jezelf aanzetten en voor jezelf zorgen. Het ontwikkelen van een positief zelfbeeld en zelfvertrouwen. Het gaat erom dat we ons laten leiden door ons innerlijk kompas, in plaats van externe verwachtingen en maatschappelijke normen.

Misschien is het dan mogelijk om los te komen en jouw persoonlijk definitie van succes aan te raken. Om zowel zakelijk als privé door te kunnen stappen. Welke keuze maak jij? En hoe? Gaaf om dat samen te ontdekken. Want samen kunnen we bijdragen aan het creëren van een wereld waarin voldoening en welzijn centraal staan, waarin we elkaar ondersteunen en aanmoedigen om onze dromen en ambities waar te maken. Het begint allemaal met de moed en vastberadenheid om op te staan en de regie te pakken. Als het niet nu is, wanneer dan wel?

Wil je meer weten? Stuur me een bericht op petra@potentiality.nl of check de link hieronder.