13-11-2023 11:00

Het probleem met 'meer'

Lijstjes met de meest succesvolle mensen bestaan meestal uit individuen die belachelijk rijk zijn, een succesvolle business runnen, invloedrijk zijn of de top van hun vakgebied bereikt hebben. Pak TikTok erbij en je wordt overspoeld met verhalen over snel rijk worden of het verkrijgen van status, vaak uitgedrukt in meer likes en volgers. Succes lijkt vaak neer te komen op 'meer'. 

Maar het wordt tricky als we alles opofferen wat ons écht gelukkig maakt, puur vanwege de jacht op 'meer'. Het werkelijke probleem ontstaat wanneer 'meer' het enige doel wordt, omdat dit doel uiteindelijk onbereikbaar blijkt. ‘Meer’ kent geen einde. Tijd om succes anders te bekijken!

Wetenschappelijk onderzoek heeft de kracht van intrinsieke motivatie veelvuldig aangetoond. Mensen ervaren meer voldoening en blijvend succes wanneer ze gedreven worden door innerlijke drijfveren, eerder dan door externe beloningen zoals geld, likes of status. Feitelijk gaat het goed met ons als we houden van ons werk, genieten van het leven en quality time doorbrengen met de mensen waar we om geven. Dát is succes. Echte successen behalen we wanneer we bezig zijn met, of beter worden in, iets waar ons hart sneller van gaat kloppen. Of wanneer we volledig opgaan en genieten van activiteiten, zoals Mihaly Csikszentmihalyi dat beschrijft in het concept 'flow'. Dat kan worden bereikt door het kiezen van werk dat je, naast uitdaging, ook persoonlijke voldoening geeft. 

Toch laten velen van ons zich leiden door geld, status of roem. Hierin schuilt een probleem, want als dit de enige drijfveren zijn achter al onze keuzes, verandert werk van een spel vol ontdekkingen in een eentonige sleur van geestdodende activiteiten. En laten we eerlijk zijn, dat voelt niet echt als succes, toch?

Om dit te voorkomen, is het slim om te schakelen en onze innerlijke waarden voorop te zetten in de keuzes die we maken in onze carrière. Ook al willen we hogerop, onze kernwaarden worden dan ons kompas bij elke beslissing. We focussen op wat écht belangrijk en boeiend is, op het inzetten van onze beste talenten en op werk waar we blij van worden. En dan is het gewoon genieten om op zoek te gaan naar mogelijkheden om te groeien in je werk. Onderzoek in de positieve psychologie en existentiële psychologie, geïnspireerd door Viktor Frankl, benadrukt de kracht van het leven in overeenstemming met persoonlijke waarden. Mensen die hun leven leiden op deze manier ervaren over het algemeen meer zingeving en tevredenheid.

Wanneer we onze innerlijke waarden de leiding geven, verandert onze werkdrive. Het wordt minder zwoegen en meer plezier. We voegen wat speelse elementen toe aan ons werk en ons leven. Misschien is dit een betere definitie van succes: Succes = hoe goed je je leven leidt in lijn met wat voor jou écht belangrijk is. Dit betekent niet dat de personen op de lijstjes aan het begin van dit verhaal niet succesvol zouden zijn. Denk bijvoorbeeld aan Max Verstappen of Lieke Martens (aan de top van je veld opereren), Elon Musk (belachelijk rijk en succesvolle business) en verschillende politieke leiders of thought leaders (invloed). Maar dat betekent nog niet dat voor ons, gewone strevelingen, succes gelijk hoeft te staan aan veel geld, roem of status. Denk vooral zelf na over wat jij belangrijk vindt en of je met de keuzes die je maakt trouw bent aan jezelf.