21-02-2023 11:00

De serieuze kant van plezier

"Vinden mensen dat niet kinderachtig? Spelen in een training?"  

Deze vraag kwam van een 'serieuze meneer'.

Ons antwoord: "Plezier is zoveel meer dan een leuke bijkomstigheid."  

Waarom is plezier meer dan gewoon een beetje leuk doen? Omdat het leven zonder plezier een lijdensweg is. Nee, zonder dollen. Veel mensen hebben de neiging om de activiteiten waar ze plezier aan beleven op te geven als ze te weinig tijd hebben of onder druk staan. Als gevolg van de negatieve stress, in combinatie met de afwezigheid van plezier, daalt de stemming. Dan kom je mogelijk in een negatieve spiraal. Naarmate de stemming verder daalt, daalt ook het gevoel van eigenwaarde en het geloof dat leuke activiteiten daar verbetering in kunnen brengen. Maar het zijn juist die leuke activiteiten die gepaard gaan met positieve emoties die de eigenwaarde een boost kunnen geven. En dat geeft vervolgens de gewenste verlichting, juist bij negatieve stress en wanneer je niet lekker in je vel zit.  

Positieve emoties vergroten je weerbaarheid. Let op! Het is belangrijk negatieve emoties niet weg te drukken. Die mogen er ook zijn. Luisteren naar wat negatieve emoties je proberen te vertellen kan ook leiden tot leermomenten. Denk aan het ervaren van een vervelende emotie als iemand gillend over je grenzen heengaat. Volgende keer dus beter je grenzen aangeven! Waar het om draait is de balans tussen positieve en negatieve emoties. Door het regelmatig ervaren van positieve emoties zullen negatieve emoties minder lang blijven hangen. De kans neemt toe dat je er sneller van hersteld. Daarnaast een voor de hand liggend voordeel: positieve emoties maken het leven leuker.  

Het goede nieuws: de vaardigheid die zorgt voor positieve emoties wil je graag oefenen. Plezier maken en genieten. Wel belangrijk om er niet te goed in te worden want dan sla je weer door naar de andere kant, het hedonisme, en loop je het risico een dolende genotszoeker te worden. Het versterken van deze vaardigheid is simpel: meer van doen. Je doet natuurlijk al heel veel dingen die positieve emoties oproepen. Verander dus niet wat je doet, maar verhoog alleen hoe vaak je het doet en probeer eens wat nieuws als je dat leuk vindt. Door wat vaker plezierige dingen te doen krijg je de gewoonte om positieve gevoelens te hebben en daarmee verhoog je dus je emotionele weerbaarheid. 

Klik hier voor de oefening. Bekijk de lijst met plezierige activiteiten. Doe de komende week elke dag één ding van deze lange, maar niet volledige, lijst van activiteiten. Groot of klein, dat maakt niet uit. Probeer de volgende week de frequentie wat te verhogen. 10 per week, meerdere per dag. Wat binnen je mogelijkheden ligt. Zelfs de kleinste activiteiten kunnen positieve emoties opleveren. En al die kleine activiteiten bij elkaar tellen flink op. 

Have fun!