08-02-2023 15:00

Valt er met falen wat te halen?

Je leert het meeste van je mislukkingen. En toch doen we er alles aan om dit te vermijden. Natuurlijk! Ik moet de eerste volwassene die van harte genadeloos hard op zijn/haar bek gaat om vervolgens triomfantelijk te roepen "ik heb weer iets geleerd!" nog tegenkomen. Vallen met gepaste tegenzin dan?  

Ik heb al heel wat mislukkingen achter de rug. Een van de grootste is mijn school carrière. Ik had bar weinig discipline, een echte zesjes-mentaliteit en de attention span van een garnaal. Als ik kon duiken, deed ik het. Mijn schoolresultaten waren een lange en pijnlijke opeenvolging van mislukkingen. Gelukkig ging het na school een stuk beter.  

Waarom ging het beter? Ik leerde van mijn mislukkingen. Over het effect van goede en slechte resultaten op mijn zelfvertrouwen en eigenwaarde. Over mijn talenten en zwakke punten. Maar vooral over dat ik dingen moest uitproberen om te ervaren wat wel en niet werkte. In de praktijk, in het echte leven.  

 

It's fine to celebrate success, but it is more important to heed the lessons of failure.” - Bill Gates 

 

Hoe ga jij om met mislukking? Er wordt wel eens gezegd dat falen een randvoorwaarde is voor succes. Maar dat is alleen zo als je leert van je mislukkingen.  

 

Wat kun je leren van je mislukkingen?  

Weerbaarheid 

Het opstaan nadat je gevallen bent. Niet bij de pakken neerzitten maar doorzetten. 

Bescheidenheid 

Die deuk in je ego waar we het eerder over hadden. Een 'bescheiden' hoeveelheid mislukkingen zorgt dat je geen opgeblazen ego krijgt en met beide benen op de grond blijft staan.  

Flexibiliteit 

Mislukkingen vragen om een aanpassing in je plan of idee en dat vraagt om flexibiliteit. Door een mislukking kun je daar prima mee oefenen.  

Creativiteit 

Als A niet werkt, moet je op zoek naar B. En dan C. Bij iedere mislukking word je uitgedaagd om op zoek te gaan naar een nieuwe oplossing. Zo blijf je leren en jezelf verder ontwikkelen.  

Motivatie 

Kan niet bestaat niet, toch? Als iemand je zegt dat je het niet kunt, wat zeg jij dan? Mislukkingen kunnen een flinke motivatie boost geven en zo draagt het ook nog eens bij aan het halen van je doelen. 

 

Hoe kun je leren van je mislukkingen?  

Met deze oefening kun je van je mislukking een waardevol leermoment maken.  

Stap 1

Hou een lijstje bij van je dagelijkse mislukkingen. 

Stap 2

Deel ze in aan de hand van de onderstaande categorieën: 

Fuck ups 

Dingen die normaal altijd goed gaan en nu toevallig een keertje niet. Hier heb je niet echt iets te leren. Je actie? Accepteren dat je een foutje hebt gemaakt, eventueel excuses aanbieden als iemand anders er last van heeft en door. Loslaten dus. Een voorbeeld: de verjaardag van een goede vriend vergeten. 

Zwak punt 

Dit zijn de fouten die je iedere keer opnieuw maakt. Hardnekkige fouten die onderdeel lijken te zijn van je blauwdruk. Je actie? Probeer ze te vermijden en erken dat je zo in elkaar zit. Niet als excuus natuurlijk, maar iedereen heeft zwakke punten. Je bent nu eenmaal mens. Dus accepteren (eventueel uitbesteden) en door. Voorbeeld: uitstelgedrag.  

Groeikans 

Er ging iets mis maar je begrijpt wat het was. Er ligt een mogelijkheid voor groei. Dit is de categorie waar we wat mee kunnen. Je actie? Zie stap 3. Voorbeeld: in een meeting durf je je idee niet te delen omdat je bang bent dat de anderen het niets vinden. In een 1-1 gesprek benoem je het alsnog en blijkt dat je manager het graag eerder had willen horen.  

Stap 3

Heb je een Groeikans te pakken? Mooi! Bepaal wat er te leren valt, wat je een volgende keer beter kunt doen en/of hoe je jezelf kunt verbeteren.  

Nu is het een kwestie van toepassen.  

 

Deze vaardigheid is onderdeel van de Career Design Mindset. Wil je meer over deze mindset weten en ook met andere onderdelen aan de slag? Download dan ons e-book '10 mindset-hacks om het beste uit jezelf te halen'.  /e-book-individu