08-03-2023 12:00

15 manieren om jezelf 'aan' te krijgen

Donkere dagen, regen, zeikweer...het kan je humeur flink beïnvloeden. Blijft het alleen bij een incidenteel baalmoment? Dan is er weinig aan de hand. Maar wat als je niet vooruit te branden bent? Gevoelens van lusteloosheid, futloosheid en moedeloosheid kunnen als het langer aanhoudt een negatieve impact hebben op je eigenwaarde en zelfvertrouwen. Daarom een lijstje met 15 manieren om jezelf weer 'aan' te krijgen. Let's go!  

1. Stop met zeuren. Als er iets in je leven is dat je niet bevalt, probeer het dan op te lossen of accepteer dat het is zoals het is. Hoewel het prima is om af en toe te ventileren, is eindeloos herkauwen op het negatieve een perfect recept voor een ellendig bestaan. 

2. Daag jezelf uit. Doe iets wat je spannend vind. Groots en meeslepend of klein maar betekenisvol. Doe iets anders waardoor  je buiten je comfortzone stapt en iets nieuws (over jezelf) leert.  

3. Doe je best er leuk uit te zien. Kleding, luchtje, kapper of simpelweg een oogverblindende glimlach. Er mooi en verzorgd uitzien helpt je aan een goed gevoel.

4. Zet jezelf wat vaker op nummer 1. Door bijvoorbeeld regelmatig een activiteit te doen waar je van geniet. Check deze blog voor een lijst met ideeën om je op gang te helpen. https://potentiality.nl/blog/de-serieuze-kant-van-plezier

5. Doe iets waar je goed in bent.Dat geeft je een boost in je zelfvertrouwen. 

6. Kom in beweging. Doe een fysieke activiteit waar je van geniet. Alleen of samen, intensief of relaxed. Gebrek aan beweging zorgt ervoor dat je je futloos en uitgeput voelt.

7. Stel kleine doelen door de grote op te breken in maandelijkse, wekelijkse en dagelijkse doelen. Iets van je lijstje af kunnen strepen geeft een gevoel van voortgang. En dat smaakt naar meer. 

8. Hou je hoofd recht. Letterlijk. Loop doelgericht, schouders naar achteren. Je voelt je krachtiger en het is beter voor je houding. Lees meer hierover in dit artikel over de techneck. https://tinyurl.com/2f64b7aa

9. Wees trouw aan jezelf.  Buiten jezelf kijken voor richting is funest voor je persoonlijke kracht. Stel jezelf deze vragen:

  • Doe je wat je echt wilt doen, of probeer je te voldoen aan de verwachtingen van anderen?  
  • Volg je wat 'hoort' in plaats van naar je gevoel te luisteren?  
  • Laat je anderen beslissingen voor je nemen?

Uiteindelijk weet je alleen zelf wat het beste voor je is. Luister naar je eigen gefluister (innerlijke stem). Lees meer daarover in deze blog: https://potentiality.nl/blog/luister-naar-het-gefluister

10. Reflecteer op je successen uit het verleden. In tegenstelling tot de financiële bijsluiter helpen deze je wel in je toekomst. Probeer te herleven hoe het voelde om trots te zijn op iets wat je hebt gedaan en breng dat gevoel in het nu. Het hoeft niet groots te zijn. Een IKEA kastje in je eentje in elkaar schroeven is ook iets waar je heel trots op kunt zijn. 

11. Wees nieuwsgierig. Er is altijd wel iets te vinden om je over te verwonderen. Iets om over te leren en zo jezelf te vernieuwen. Eindeloze nieuwsgierig is de sleutel tot een te gek leven. 

12. Focus op datgene waar je dankbaar voor bent in plaats van je te concentreren op wat je mist. Maak er een gewoonte van om je dag af te sluiten met het terughalen van 3 dingen waarvoor je die dag dankbaar bent. 

13. Daar waar je iemand kunt helpen, doen! Er is geen betere manier om je goed te voelen over jezelf dan door anderen van dienst te zijn. 

14. Breng schoonheid in je leven. Niet door vaker te douchen, maar door je omgeving mooi en fijn te maken. Voor de een is dat minder zooi, voor de ander mooiere spullen of iedere week een bloemetje. 

15. En last but not least: Lachen. Met een ander of alleen. Om een ander of om jezelf. Om gekke memes, je huisdier of je kinderen. Tik die hormoonspiegel een paar niveaus omhoog. En daarna een knuffel voor wat extra punten.  

Veel plezier en succes. Op naar een mooie lente.