25-09-2020 09:00

Haal het beste in jezelf naar boven

Als je doet waarvoor je bedoeld bent, ervaar je het meeste plezier en succes in je werk. Klinkt leuk. Maar ja, hoe dan?

Een van mijn favoriete boeken is De Profeet van Khalil Gibran. Hij zegt in zijn boek: Arbeid is zichtbaar gemaakte liefde. Prachtig toch? Schilders, dansers, dichters en topsporters: allemaal mensen die een leven voor zichzelf hebben opgebouwd rond een passie. Hun liefde zichtbaar gemaakt in het werk. Ik hoor je denken: Ja, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. Klopt! Maar het schetsen van extremen maakt het beeld helder. Het geeft je een gevoel waar dit over gaat.

De meeste mensen kunnen meer voldoening uit hun werk halen. De eerste stap is om je sterke punten te identificeren. Kies vervolgens werk waarbij je elke dag je sterke punten kunt gebruiken. Dat hoeft niet de hele tijd zo te zijn, maar wel op meerdere momenten gedurende de dag. Het zit ‘m soms in hele subtiele dingen. In de manier waarop je omgaat met collega’s kun je vriendelijkheid, emotionele intelligentie en liefde kwijt. In je werk als manager kun je eerlijkheid, integriteit en bescheidenheid kwijt. Het kan ook meer expliciet. Iemand met creativiteit als karaktersterkte die kiest voor een omscholing naar webdesign. Een manager met als karaktersterkte het zien van verschillende perspectieven kiest voor een omscholing naar business coach. Als je je sterke punten kunt inzetten, zal je meer voldoening vinden in het werk. Er bestaat zelfs een kans dat je je baan gaat ervaren als een roeping.

Arbeid is zichtbaar gemaakte liefde

 

Als je aandacht geeft aan datgene waar jij van houdt, verhoogt dat je gevoel van well-being. En als je doet waarvoor de bedoeld bent, ben je bezig met datgene waar je van houdt. Zo is de cirkel rond. Het is natuurlijk niet de enige manier om te onderzoeken wat je volgende stap zou kunnen zijn. Het is wel een startpunt dat, naast het vinden van werk dat bij je past, ook zorgt voor een verhoging van jouw gevoel van well-being. En uiteindelijk is dat waar we het allemaal voor doen.

Terug naar Gibran. Arbeid is zichtbaar gemaakte liefde. Waar loop jij warm voor? Wanneer ben jij succesvol geweest in het verleden? Grote kans dat jij jouw karaktersterktes daar hebt gebruikt. Wanneer was je met iets bezig waar je zo in opging dat je tijd vergat? Grote kans dat jij jouw karaktersterktes hebt gebruikt. Wanneer had je een gevoel van zingeving en vervulling in je werk? Grote kans dat je jouw karaktersterktes daar hebt gebruikt…

Haal het beste in jezelf naar boven. Begin bij het begin. Leer je karaktersterke punten kennen. Wij helpen je daar graag bij.