03-02-2021 17:00

Van gemis naar vrijheid

Vind jij termen als bezieling, passie, bevlogenheid enzovoort ook ingewikkeld? Mooie woorden, zou prachtig zijn als je het had maar ja, hoe kom je eraan? Al is het maar een beetje.

Waar de meeste coaches het over eens zijn, is dat deze vraag het beste te beantwoorden is door na te gaan wat iemands waarden zijn. Soms begint zo'n zoektocht met de vraag: "Waar krijg je energie van?". Ik vind dat zelf een lastige. Ik krijg energie van dansen bijvoorbeeld. Maar ja, om nu in mijn uitgaansoutfit uit mijn dak te gaan bij de eerstvolgende opdrachtgever lijkt me ook niet een heel goed plan. Ik krijg ook veel energie van lekker eten en drinken maar als ik daarin doorsla ben ik over een half jaar tonnetje rond. Ook niet de bedoeling, want dan pas ik niet meer in de eerdergenoemde outfit.

Vaker begint de zoektocht met de vraag "Wat vind je belangrijk in je leven?". Je kinderen, je gezin en familie, je gezondheid, gelukkig zijnā€¦ Maar ja, wat dan? Hoe vertaal je dat door naar keuzes? Natuurlijk, minder vet eten, lief zijn voor je vriendje/vriendinnetje en niet te vergeten beter zorgen voor jezelf. Met het betere innerlijke graafwerk kom je met deze vraag een heel eind en kun je je leven wat meer richting geven om gelukkiger en succesvoller te worden.

Er is ook een andere route. Via je gemis. Ik was vroeger niet wat je noemt een meisjes-meisje. Ik hield van voetballen, in de modder rotzooien, knutselen met bouwmaterialen in de schuur van mijn vader en met dieren bezig zijn (wij hadden thuis veel geiten, eenden, pony's enz). Mijn ouders vonden dat gelukkig allemaal prima, alleen op school was dat toch anders. Daar waren meisjes-groepjes. Ik hoorde daar niet bij en vond ze ook beetje eng. Ze waren bezig met make-up en wie de mooiste kleren had enz. Ik was anders. En dat werd mij op school heel duidelijk gemaakt. De boodschap: Je moet niet jezelf zijn. Je bent een meisje dus gedraag je daarnaar. Ik wilde creatief zijn op mijn eigen manier, zodat ik de activiteiten kon ontdekken waar ik blij van werd. In plaats daarvan werd mij gevraagd om te passen in wat de (conventionele) maatschappij van mij verwachtte. Uit dat gemis ontwikkelde zich een van mijn hoogste waarden: Ik leerde hoe belangrijk het was om trouw te blijven aan mezelf en te leren van mensen die hun eigen pad kozen. En dat leidde uiteindelijk naar de keuze voor mijn vak om zo ook andere mensen te helpen om hun ware zelf te vinden en worden.

Omdat ik me 'gevangen' voelde in de verwachtingen van anderen, hechtte ik waarde aan vrijheid. Het gemis om mezelf te kunnen zijn heeft een drang in mij wakker gemaakt om niet meer zo ver van mezelf vandaan te raken. Dat geeft richting. En die richting heb ik omgezet naar gedrag. In mijn werk als zelfstandig ondernemer doe ik waar ik gelukkig van wordt, niet alleen waar ik geld mee kan verdienen. Succes heeft een andere definitie voor mij gekregen. Ik voel me succesvol als ik kan leven in lijn met mijn hoogste waarden; de vrijheid om mijn eigen pad te kiezen en mijn leven in lijn daarmee in te richten.

Wil je ook je leven inrichten in lijn met jouw hoogste waarden? Kijk verder op onze website voor individuele coachingsmogelijkheden en houdt onze agenda in de gaten voor de online training 'Zoektocht naar betekenis' en de Life- en Career Design Weekenden (zodra het weer kan).