22-09-2023 12:00

Wat maakt een training waardevol?

“Je wilt ze 5 dagen uit het werk halen voor een training?!?

Kunnen we niet 1 dag doen en de rest online? Blended met wat e-learnings?” 

Mijn antwoord: "Nee. Als je dat overweegt kun je beter een boek voor ze kopen." 

Waarom? 

Ter verduidelijking: we hebben het hier over een training op het gebied van persoonlijk leiderschap. Een training waarbij het doel is om te komen tot een positieve en betekenisvolle verandering of groei. En bij verandering is op een zolderkamertje ‘alles lekker alleen doen’ niet aan te raden.

Natuurlijk kun je alles wat je nodig hebt online, in zelfhulpboeken en YouTube video's vinden en van achter je laptopje alle informatie verwerken tot hapklare plannen. Alleen gaat al die informatie door 1 filter. Jouw filter. Of die nu roze, blauw of paars is. Het blijft een filter gebaseerd op jouw ervaringen en overtuigingen. 

Het succes van een persoonlijk leiderschap training valt of staat natuurlijk met de trainer. Een sprankelende, inspirerende en woest aantrekkelijke trainer maakt het verschil wanneer hij/zij de deelnemers omver blaast met verbluffende kennis en onvergetelijke anekdotes… Even checken of je aandacht niet verslapt!

Nee, de meest cruciale factor in een training is de groep. De anderen. Zij stimuleren, challengen en ondersteunen elkaar bij het aangaan, vormgeven en doorzetten van verandering.

Hieronder een paar redenen waarom intensief contact met ‘de anderen’ zo belangrijk is in het proces van persoonlijke verandering.

 

Een ander perspectief

Nieuwe mogelijkheden vragen om nieuwe ideeën. Vanuit je eigen verhaal blijf je vaak in dezelfde cirkeltjes ronddraaien en kom je niet veel verder. De aanwezigheid van meerdere mensen met verschillende achtergronden brengt een schat aan ideeën, meningen en ervaringen met zich mee. Dit is buitengewoon waardevol, aangezien het je horizon verbreedt, zowel voor je blik naar buiten (de wereld) als je blik naar binnen (zelfinzicht). Een ander perspectief biedt kansen om nieuwe paden te ontdekken en spoort je aan om je eigen ideeën en overtuigingen kritisch te bekijken. Misschien kom je wel op ideeën die nooit in je eigen gedachten waren opgekomen. 

Emotionele steun

Verandering en groei zijn spannend, maar kunnen ook (emotioneel) uitdagend zijn. In zulke momenten is een groep van gelijkgestemde individuen en medereizigers bijzonder waardevol. Je kunt volledig jezelf zijn, in de wetenschap dat alles binnen de groep blijft. Het delen van ervaringen, gedachten, zorgen en successen geeft steun en zorgt voor positieve emoties. Het creëren van zo'n veilige omgeving vraagt tijd, ruimte en afstand van de dagelijkse hectiek. 

Waardevolle feedback

Binnen een hechte groep is er minder aarzeling om waardevolle en eerlijke feedback te geven en te ontvangen. Dit verbetert niet alleen ieders plannen en doelen, maar bevordert ook de persoonlijke groei en ontwikkeling. Feedback werkt hierin als de brandstof voor positieve verandering en vooruitgang. 

Gezonde druk

Het delen van je doelen en voornemens met anderen werkt als een sociale stimulans om ze daadwerkelijk te bereiken. Een gezonde dosis druk kan je vooruit stuwen op het pad van persoonlijke groei. Het is vergelijkbaar met de motivatie die je ervaart wanneer je deel uitmaakt van een hardloopgroep. Samen hou je elkaar scherp en gemotiveerd.

Support

Het hebben van mensen om je heen die in je geloven, je doelen kennen, begrijpen waarvoor je je inspant en het pad dat je bewandelt, is van onschatbare waarde. Ze moedigen je aan en vieren samen met jou je successen. Dit het even tegen, dan zijn ze er om je te steunen. Deze onderlinge verbondenheid versterkt niet alleen je welzijn en eigenwaarde, maar creëert ook een essentiële basis voor groei en ontwikkeling, wellicht zelfs verder dan je ooit had durven dromen.

Last but not least: plezier

Je maakt een korte reis met elkaar en leert elkaar gaandeweg beter kennen. De formele randjes die contact vaak wat afstandelijk houden zijn er snel af waardoor je veel meer plezier met elkaar kunt hebben. Veel van onze oud-deelnemers hebben nog steeds contact elkaar en maken deel uit van elkaar netwerk. 

 

In het kort, de rol van anderen in onze reis naar verandering of groei is van essentieel belang. Samen zijn we in staat om meer te bereiken, versnellen we onze groei en kunnen we verder komen op het pad van persoonlijke ontwikkeling. Het opbouwen van deze band is echter geen kwestie van een enkele dag of een setje online webinars of e-learnings volgen. Het vergt tijd, toewijding en openheid om een verbinding te creëren die ons in staat stelt onze doelen te bereiken en onze persoonlijke groei te bevorderen.