Als het om onze loopbaan gaat vergeten we deze vroeg aangeleerde vaardigheid nog wel eens. Vooral aan de sollicitatietafel. Groene vierkantjes-kandidaten die perse in een rood rondje-baan willen passen. Motivatiebrieven en CV’s worden vertaald van het groen naar het rood, of op z’n minst donker roze. Bestaande, maar voor de funktie minder relevante, talenten worden afgezwakt en wat minder aanwezige puntjes worden met prachtige volzinnen aangedikt. Want het moet en zal passen!
En dan?
Stel je voor, ze trappen erin. Ze nemen je aan. Of althans, dat wat je van jezelf hebt gemaakt. Dat mooie rode, of donker roze, rondje. Maar goed, dat hou je natuurlijk niet lang vol. Langzaam komt de groene waas naar voren en voordat je het weet worden je prachtige rondingen een beetje vierkant… De manager is ontevreden. En jij bent teleurgesteld, want jouw talenten worden niet erkend en je hebt het gevoel dat je niet op je plek zit. Wat nu?
Als je ergens terecht komt op basis van een irreële schets van jezelf is de kans groot dat je niet past.
Misschien ga je op zoek naar een nieuwe baan. Ergens waar je talenten gewaardeerd worden en waar je potentieel optimaal kunt benutten. Dit kan echter alleen wanneer jij een helder verhaal vertelt over wie je bent, wat wil je wilt, wat je brengt en duidelijk bent over wat een werkgever van jou kan verwachten. En misschien wel net zo belangrijk, wat je niet bent, niet wilt enz. Gooi je daarmee je glazen in? Het zou kunnen. Aan de andere kant, als je ergens terecht komt op basis van een irreële schets van jezelf is de kans groot dat je niet past…
Mijn advies?
- Ga het gesprek niet aan met als enige intentie om de baan binnen te hengelen.
- Ga het gesprek aan om jezelf te introduceren aan de ander.
- Wees eerlijk en duidelijk over wat je zoekt en wat niet, wat je aanspreekt en wat niet, wat je kunt en wat je nog te leren hebt. Ook als dat niet 100% overeenkomt met datgene wat gevraagd wordt.
- Vraag de ander uit over het bedrijf, wat voor mensen er werken, wat is het verhaal van de ander?
- Natuurlijk bereid je jezelf goed voor op het gesprek, maar houd daarbij in je achterhoofd dat je een groen vierkantje bent, en niet een rood rondje.