02-12-2022 15:00

Jouw carrière in onzekere tijden

Aan alle kanten worden we met onzekere ontwikkelingen geconfronteerd die ons fijne, voorspelbare en rustige bestaan ontwrichten. De energietransitie en de klimaatcrisis als meest herkenbare voorbeelden. In de wereld van werk zijn digitalisering, automatisering en robotisering belangrijke ontwikkelingen die de toekomst gaan veranderen. Hoe ziet jouw baan er op 2 december 2027 uit? 

Eigenlijk is dat nauwelijks te voorspellen. Hebben we straks nog automonteurs of radiodiagnostisch laboranten nodig? Hoe leren we over 15 jaar een vreemde taal? Zijn er dan nog leraren nodig? Natuurlijk ontstaan er ook nieuwe kansen. Er zijn nu al veel mensen nodig om al die zonnepanelen te onderhouden bijvoorbeeld. Ook als je baan verder van deze sectoren afstaat is het de vraag welke taken er tegen die tijd nog precies in je functie zitten. Wat moet je dan kennen en kunnen?

De snelle en onzekere ontwikkelingen brengen veel onzekerheid met zich mee. Iets waar de meeste mensen niet lekker op gaan, en dat blijkt. Uit onderzoek komt naar voren dat zelfs een klein beetje onzekerheid stress, fysieke klachten of burnout symptomen kan veroorzaken. Waar we vaak denken dat een beetje onzekerheid ons scherp houdt, blijkt dat niet zo te zijn. Het gaat ten koste van onze prestaties, creativiteit en innovatiekracht.

Genoeg reden om er mee aan de slag te gaan dus. Hieronder 3 tips.

1. Een plan

Een belangrijke factor in hoe je onzekerheid ziet en ervaart is je mindset. Alleen het hebben van een plan heeft daar al een positieve impact op. Door je mindset te veranderen, ervaar je minder onzekerheid. Een plan geeft houvast. Ontwikkel daarom voor jezelf eens een aantal toekomstscenario’s. Stap in de denkbeeldige tijdmachine en kijk eens hoe je werkleven er over aantal jaar uit zou kunnen zien. Voor elke uitkomst bedenk je vervolgens wat jij in die situatie nodig hebt of wat je er voor moet doen om daar te komen. 

2. Netwerk

Een effectieve manier om zelf regie te houden over je eigen loopbaan is door actief op zoek te gaan naar- en open te staan voor nieuwe kansen. Als een ondernemer die altijd op zoek is naar nieuwe klanten, ben jij altijd op zoek naar mogelijkheden voor groei en ontwikkeling. Je kunt hiervoor gebruik maken van je netwerk. Praat met mensen die iets doen wat jou boeit of interessant lijkt en waar je meer over wilt weten. Hoe doet die persoon datgene wat hij doet? Wat vinden ze er leuk of niet leuk aan? Hoe ziet een dag eruit? Hoe zijn ze daar gekomen? Belangrijk: je bent niet aan het hengelen naar een baan, je bent aan het onderzoeken in welke richting je wilt groeien. Er is geen reden om alles alleen te doen, want met meer mensen zie en weet je meer. Daarnaast vinden veel mensen het fijn om te vertellen over datgene waar ze enthousiast over zijn. Dus ga eens na wie je allemaal kent. Natuurlijk kun je ook aan je collega’s vragen wat zij doen. Door te leren wat andere functies binnen je bedrijf op dagelijkse basis inhouden, kom je misschien op leuke ideeën.

3. Sociale omgeving

Sla vooral je directe sociale omgeving niet over. Zij kennen je tenslotte het beste. Leuke vraag om tijdens een etentje te bespreken: ‘Als ik geen …  (accountant, dierenarts of manager) zou zijn, wat zie je me dan doen?' De mensen om je heen zien je soms net iets anders dan jij jezelf ziet. Misschien komen ze wel met verrassende antwoorden en ontdek je nieuwe talenten en/of carrièrekansen. 

In de snel veranderende wereld van nu heeft het geen nut om te werken naar de perfecte baan die je naar je pensioen brengt. De vraag is dus niet ‘wat wil ik worden?’, maar ‘waar kan ik naartoe groeien?’. Dat geeft lucht want deze vraag heeft veel antwoordmogelijkheden. Je hebt veel ideeën nodig zodat je alle mogelijkheden voor jouw toekomst kunt onderzoeken. Begrijp dat er 5000 wegen zijn die naar Rome leiden (volgens mijn collega 486.317). Komen we er via weg 1 niet, dan zijn er nog 4999 over om er wel te komen. En dat kan veel onzekerheid wegnemen. 

Raak je niet geïnspireerd door de mensen in je omgeving? Dan is het tijd voor nieuwe vrienden! Zonder dollen, soms draai je in hetzelfde cirkeltje rond en kom je niet verder. Overweeg dan om op zoek te gaan naar gelijkgestemden. Mensen die met dezelfde vraag zitten. In een training of opleiding kom je makkelijk in aanraking met mensen die zich ook graag ontwikkelen. En een nieuwe, frisse blik geeft vaak ook weer nieuwe ideeën. 

Conclusie

Er zijn heel veel manieren om onzekerheid rondom je werk te verkleinen. Het is aan jou om in actie te komen. Want: Waar je mee omgaat, raak je mee besmet. Wil je de kortste route naar een nieuwe, frisse blik op je loopbaan? Meld je dan aan voor onze training ‘Career Design Experience’. Een training waarin je door leren, ervaren en spelen actief aan de slag gaat met het vormgeven van jouw toekomst.

Wil je meer over dit onderwerp horen? Luister dan naar ‘Zo zorg je dat werkgevers voor jou in de rij staan’, een aflevering van de Ben Tiggelaar podcast met Dr. Jessie Koen.