29-03-2021 12:00

Maak je leven een stukje mooier (en makkelijker)

Bij sommige mensen lijkt een mooi leven geen moeite te kosten. De succesvolle baan, bakken met vrienden, mateloos populair… Ik moet dan altijd denken aan Benno. Een vriend van mij. Fijne vent, heel amicaal maar op een oprechte manier. Veel vrienden en altijd in voor gezelligheid. Goedlachs en hij heeft ook nog wat te melden, geen 'lege huls'. In z'n carrière gaat het ook lekker. Voor sommigen onder ons lijkt het vanzelf te gaan. Hoe zit dat?

Natuurlijk tellen skills, talent en mazzel mee. Maar er is een andere, zeer belangrijke factor die flink meeweegt. De Gunfactor! Niet kiss-arse gedrag maar de echte gunfactor. Je hoort vaak dingen als: "die is zo lekker authentiek." En ja, de gunfactor bestaat voor een deel zeker uit authenticiteit maar er is meer. Ik kan bijvoorbeeld ontzettend authentiek zijn maar dat wordt meestal niet met heel veel applaus ontvangen. Net even te eerlijk noem ik het zelf. De meeste mensen met een giga-gunfactor zijn naast authentiek erg vriendelijk. Vriendelijkheid doet het goed bij anderen en wanneer dat samengaat met authentiek zijn heb je een gouden duo.

Nu is natuurlijk de grote vraag of je dit kunt leren. Of jij je gunfactor kunt verhogen. Of je nog van je hufter reputatie afkomt ;) Nou, dat laatste waarschijnlijk niet. Sluit er in dat geval vrede mee. Iedereen heeft zo zijn beperkingen. Er zijn zeker een aantal dingen die je jezelf kunt aanleren om de vriendelijke beer in jezelf los te laten. Hieronder 6 tips die je direct kunt toepassen:

1. Wees oprecht geïnteresseerd in andere mensen. Luister met de intentie om iemand te begrijpen, niet met de intentie om te antwoorden.

2. Smile! Een glimlach, knikje of even gedag zeggen. Ook naar iemand die je niet kent. Het resultaat zie je direct, want de ander kopieert waarschijnlijk jouw gedrag en glimlacht terug.

3. Onthoud de naam van een persoon. Iemands naam onthouden is net als het geven van mooi compliment.

4. Wees een goede luisteraar. Moedig anderen aan om over zichzelf te praten. Mensen praten graag over zichzelf en zullen het gesprek met jou (en daarmee ook jou) positiever beoordelen.

5. Praat over iets waar de ander zijn hart vol van heeft. De koninklijke weg om aardig gevonden te worden, is praten over waar de ander het meest om geeft.

6. Geef de andere persoon het gevoel dat hij belangrijk is, en doe het oprecht. Emerson zei het al: ‘Every man I meet is my superior in some way. In that, I learn of him.’ Geef een compliment, een stukje waardering of spreek je bewondering uit.

Voel je de motivatie? Hier nog een extra duwtje: Uit onderzoek blijkt dat vriendelijk zijn voor anderen ons gelukkiger en gezonder kan maken. Zo voel je je bijvoorbeeld liefdevoller en geliefder, minder snel angstig, heb je meer energie en zelfvertrouwen en je leeft zelfs langer!

Vriendelijkheid maakt de wereld en jouw leven een stukje mooier en daar kan niemand toch op tegen zijn?