29-03-2022 14:00

Nu-even-niet!

Een weekje helemaal niets. Gewoon hangen, wandelen, beetje fietsen en van ontbijt via lunch rollend naar het diner. Dat was het plan. 
 
Gezien het feit dat ik wat druk nodig heb om verveling (lees rust) toe te staan, koos ik voor Ameland. Want daar is niet zoveel te doen en het is een eiland dus ik kan er niet zomaar af. Kom maar door met die ontspanning... Overigens is op Ameland zat te doen bleek later en kun je je er uitstekend een week of langer vermaken. Van harte aanbevolen. Maar goed, dat was dus het plan. Even de druk eraf, geen laptop mee, telefoon zo diep mogelijk weggestopt in mijn koffertje en in de relaxstand.  

Zo anders was de realiteit. Nog steeds een prima vakantie gehad hoor, maar dat nix doen... Ik ben er niet voor gemaakt. Gelukkig tijd zat om een boek te lezen en daarmee het nodige opgestoken over de gevolgen van (verborgen) stress voor je gezondheid.
 
Wat blijkt? Bij mensen die vanaf hun kindertijd gewend zijn geraakt aan een hoog inwendig stressniveau veroorzaakt de afwezigheid van stress juist onrust, verveling en een gevoel van zinloosheid. Voor deze mensen voelt stress als wenselijk, terwijl de afwezigheid van stress voelt als iets wat ze het liefst vermijden. Zeer herkenbaar. Niets aan te doen: it doesn't run in the familiy. Een familiekwaaltje.  
 
Maar ja, dan weet je dat. En dan? Deal with it? Tja, eigenlijk wel. Acceptatie is een zinvolle en belangrijke eerste stap. Simpelweg het erkennen en accepteren dat je zo in elkaar zit. Je hoeft het niet leuk te vinden, maar je kunt wel proberen zonder oordeel en met mededogen te kijken naar jezelf. Je bent gewoon niet in staat een week lang te vegeteren op een strandbedje. Ga fietsen, stel een (relaxte) doelstelling en ga ervoor. Tenslotte zorgt jezelf irriteren, frustreren en niet accepteren hoe je in elkaar zit alleen maar voor...precies, negatieve stress. 
 
Wil je meer weten over stress? Neem dan geen contact op met mij.  
Gelukkig hebben we 2 coaches die hier wel veel van weten: @Sebastiaan Koole en @PamdeWit. Zij helpen je graag verder.  
 
Leestip: Wanneer je lichaam nee zegt: Gabor Mate