11-05-2022 12:00

Waar liggen jouw grenzen?

"En kun je dan ook nog even een verslag schrijven? Dat hoort er dan bij hè? Daar kun je geen uren voor schrijven!" … Pardon?! "Uh, nee. Ik schrijf geen verslagen. Je maakt je eigen notities." Vijf jaar geleden was dit gesprek niet zo gelopen. Toen had ik tandenknarsend 'ja' gezegd en was ik met gezonde tegenzin een verslagje gaan schrijven. Want tja, anders vond die klant mij niet professioneel/niet goed genoeg/stelde ik teleur. Het onderwerp van deze blog: Grenzen stellen... Best lastig.   

 

 

In mijn werk ga ik voor een te gek leven. Voor mezelf en zeker ook voor mijn klanten. Wat heeft het stellen van grenzen daarmee te maken? Alles! Grenzen zijn superbelangrijk. Grenzen stellen heeft als doel om voor jezelf te zorgen. Met het stellen van een grens zeg je: 'Ik hou van mezelf', 'Ik respecteer mezelf' en 'Ik doe ertoe'. En dat draagt bij aan je eigenwaarde en zelfrespect.  

 

Grenzen zijn belangrijk voor je gezondheid, geluk en succes. Voor veel mensen is het stellen van grenzen moeilijk. We zijn gewoon niet gewend om voor jezelf op te komen en te vragen om wat je nodig hebt. Bang om afgewezen te worden, als aso te worden weggezet of mensen teleur te stellen. Soms ben je zo bezig met wat anderen willen dat je eigenlijk helemaal niet meer weet wat je zelf wil. Met als gevolg frustraties, (onderdrukte) boosheid, vermoeidheid en het gevoel hebben dat je er niet toe doet of niet gewaardeerd wordt.   

 

Wat zijn grenzen eigenlijk? Waar jouw grenzen liggen bepaal je op basis van wie je bent, wat je nodig hebt, waar je lol aan beleefd, wat je belangrijk vind, waar je in gelooft. Daarvoor is zelfinzicht nodig. Met die zelfkennis ben je in staat de voor jou belangrijke grenzen te bewaken. Zelfinzicht helpt je ook 'to choose your battles' en niet voor ieder dingetje het figuurlijke slagveld op te gaan. Grenzen kunnen er voor zorgen dat jij je aandacht kunt besteden aan datgene wat echt belangrijk is voor jou. Dit omdat jij door je grenzen te stellen niet langer 'ja' zegt terwijl het eigenlijk 'nee' hoort te zijn. Tenslotte betekent 'ja' zeggen tegen iets dat je 'nee' zal moeten zeggen tegen iets anders. Makkelijk is het niet, dat 'nee' zeggen, want schuldgevoelens en het risico op afwijzing voelen vaak aanvaardbaarder dan 'even je eigen wensen opzij zetten'.  Ik ervaar dat zelf in mijn prive leven bijna dagelijks; je eigen sluitpost zijn ten behoeve van anderen. Zo'n ogenschijnlijk onbaatzuchtige actie kan zich openbaren als een geniepige sluipmoordenaar. Het ondermijnt niet alleen je eigenwaarde en zelfrespect maar kan ook leiden tot een flink aantal negatieve gedragingen en gevoelens. Van rancuneuze gevoelens en passief agressief gedrag tot gevoelens dat je er niet toe doet.  

 

Er is ook goed nieuws. Grenzen stellen is een skill, en die zijn aan te leren. Veel oefenen en bewust ermee bezig zijn helpen om er beter in te worden. En wat levert al dat grenzen stellen je op? Verbetering in je relaties, in je gezondheid en in je eigenwaarde. Door je grenzen duidelijk te communiceren zorg je beter voor jezelf en voel je je zelfverzekerder. Daarmee ben je beter in staat om aan je ambities en doelen te werken en die kunnen leiden naar een te gek leven! 

 

Nu naar jou! Waar loop jij tegenaan met het stellen van grenzen?  

- Vind je het moeilijk om grenzen te stellen?  

Een reden hiervoor kan zijn dat je direct of indirect de boodschap hebt gekregen dat je niet belangrijk bent. Dat je het niet verdiend goed behandeld te worden. Dat jou behoeftes en gevoelens er niet toe doen. Dat je niet het recht hebt om dingen te vragen en dat anderen altijd eerst komen. Als dit herkenbaar is voel je je waarschijnlijk schuldig als je grenzen stelt. Het is dan zinvol jezelf af te vragen waar deze overtuigingen vandaan komen en of ze waar zijn voor jou. Stel ze ter discussie.  

- Weet je eigenlijk niet wat je wilt of nodig hebt?  

Als je geen duidelijk beeld hebt van wie je bent en wat je nodig hebt is lastig grenzen stellen. Je grenzen zijn uniek en gevormd op basis van de hiervoor genoemde elementen. Grenzen zijn ook nog per situatie verschillend. Waar de een dichtbij je mag komen, hou je bij een ander liever wat afstand. Het opdoen van zelfinzicht is niet iets wat je 'even tussendoor' doet. Het beginnen met nadenken over jezelf aan de hand van zelfinzicht vragen is een mooi startpunt. Denk aan vragen als 'Wat vind je belangrijk?', 'Waar heb je plezier in?', 'Wat mis je in je leven?', 'Wie of wat geeft je een goed gevoel?', 'Waar ben je trots op?'. Enz.   

 

Tot slot nog 2 vragen:  

 

1) Hoe denk jij dat jouw leven zou verbeteren als je beter grenzen leert stellen?  

2) Wat zou het effect van grenzen stellen zijn op jouw relaties, je gezondheid en jouw eigenwaarde?  

 

Grenzen is een van de onderwerpen in onze 3-daagse training Stress De Baas. Wil jij hier meer over weten? Check onze stress trainingen voor meer info.