Het leven draait om groei en verandering. Het is geen statisch iets. Er is niet 1 plan en 1 doel. Dromen, plannen en ideeën veranderen, soms met de dag. Career Design is een proces wat je kunt aanleren om met iedere stap te ontdekken wat je wil en hoe je een te gek leven kunt leiden. Ondanks sommige populaire adviezen, heb je geen heldere stip op de horizon nodig om een zinvolle carrière te kunnen ontwerpen. In plaats daarvan kun je, uitgerust met een beetje nieuwsgierigheid, je doel(en) gaandeweg vormgeven terwijl je meer te weten komt over jezelf en de waarde die jij kunt leveren aan de wereld. Je creëert op die manier je doel.
Oude wijn, nieuwe zakken?
Career Design is geen hype, maar ook geen wondermiddel. Terwijl traditionele carrièreplanning zich richt op een helder doel en concrete competentieontwikkeling op lange termijn, legt Career Design de nadruk op voortdurende aanpassingen en een experimentele aanpak. Daarin zijn er overeenkomsten met Agile werken. Je volgt geen vooropgesteld loopbaantraject, maar volgt je nieuwsgierigheid en je intuïtie. Je probeert verschillende oplossingen uit en geeft je doel gaandeweg vorm. In Career Design ben je je eigen actieve 'change agent' die kritisch mogelijkheden test, evalueert en de volgende stappen vormgeeft. Hoewel je de enige bent die kan beslissen welk pad je uiteindelijk kiest, is Career Design niet iets voor eenzame helden. De beste carrière ontwerpen komen tot stand in samenwerking met een support netwerk.
Is het concept carrièreplanning niet achterhaald?
We leven anno 2021/2 in een onvoorspelbare wereld. Heeft carrièreplanning dan nog wel zin? Met het verdwijnen van de voorspelbare carrière paden is de noodzaak om vaker stil te staan bij je loopbaan nog belangrijker geworden. Waar sta je nu? Voelt het nog goed? Wat is de beste eerstvolgende stap? Door alle onvoorspelbaarheid lijkt erg veel verder denken dan een aantal jaar weinig echte toegevoegde waarde te hebben. De toekomst van werk bestaat uit steeds meer en snellere veranderingen en vraagt daarmee om wendbaarheid en de noodzaak jezelf te blijven ontwikkelen. Career Design biedt daarin een proces om de veranderingen die onherroepelijk op je pad komen zelf vorm te geven. Dit vanuit de gedachte dat loopbanen worden gevormd, niet gepland.
Kunnen loopbaanpaden wel ontworpen worden?
Jazeker. Aan de Stanford universiteit is de cursus 'Design Your Life' ontwikkeld. Daarin begeleiden professoren Bill Burnett en Dave Evans studenten bij het ontwerpen van hun werk en leven. Wij hebben aan dit proces van toegepaste design thinking inzichten uit loopbaancoaching, gedrags- en positieve psychologie toegevoegd. Het resultaat is een wetenschappelijk onderbouwde, inzichtgevende en tegelijkertijd praktische aanpak. Het heeft een focus op betekenisvol werk, een leven lang leren en een verhoogd welzijn. Career design is hiermee een sterk antwoord op de veranderende loopbaanrealiteit. Net als in het leven, kun je ook in het werk de toekomst niet voorspellen. Wel kun je een bestendig carrière pad vormgeven met één experiment tegelijk. Geslaagd of niet, elk experiment vormt en verstevigt je verhaal.
Hoe weet je dan waar je voor moet gaan?
Dat voel je. Omdat je bloed sneller gaat stromen. Omdat je energiek opstaat. Of omdat je enthousiast thuiskomt. Dit komt doordat je werkt met je intuïtie, nieuwsgierigheid en creativiteit. De eerste is trouwens een opmerkelijk goed kompas. Wat je nodig hebt, is het lef om daar wat meer op te vertrouwen. En ja, dat is best spannend. We zijn rationele wezens. Daar is ook de traditionele carrièreplanning op gebaseerd. Logisch en lineair. Het probleem is dat je identiteit, aspiraties en omgeving niet logisch en lineair veranderen. Met Career Design pas je je daar met een flexibel en betrouwbaar proces eenvoudig op aan. Hoe handig is dat?